WODA Z WŁASNEJ STUDNI – ZANIM SIĘ JEJ NAPIJESZ, SPRAWDŹ, CZY NA PEWNO JEST ZDROWA.
Własne ujęcia wody, czyli przydomowe studnie, często zakładane są bez znajomości obowiązujących norm i przepisów, a także bez świadomości istniejących zagrożeń związanych z nieprawidłowym założeniem studni.
Czy można pić wodę prosto ze studni? Niezwykle rzadko udaje się uzyskać niezanieczyszczoną wodę zdatną do picia. Takie zjawisko występuje w czystych regionach kraju, najczęściej w górach. W pozostałych przypadkach woda pobierana bezpośrednio ze studni wymaga uzdatniania.
Główne źródła zanieczyszczeń wody z własnej studni
Zanieczyszczenia warstwy wodonośnej w glebie mogą mieć dwojaki charakter: naturalny i antropogeniczny, czyli powstały na skutek działalności człowieka.
Zanieczyszczenia pochodzenia naturalnego to sole, gazy, substancje organiczne, a także drobnoustroje występujące w wodzie. Źródłem zanieczyszczeń naturalnych w większości przypadków są sąsiadujące z warstwą wodonośną naturalne złoża.
Zanieczyszczenia antropogeniczne dzielą się na:
Mikrobiologiczne zanieczyszczenia wody w prywatnych studniach
Mikrobiologiczne zanieczyszczenie wody w prywatnych studniach jest bezpośrednio powiązane z nieczystościami pochodzącymi z tzw. zbiorników bezodpływowych, czyli popularnych szamb. Największym problemem jest ich nieszczelność i przenikanie nieczystości do wód gruntowych. Równoległym problemem jest opróżnianie takich szamb bezpośrednio do wód powierzchniowych oraz na pola uprawne. Więcej zanieczyszczeń pojawia się w studniach kopanych lub płytkich studniach wierconych.
Najczęstszym problemem jest obecność w wodzie bakterii kałowych oraz bakterii z grupy coli. Oprócz tego w wodach pitnych z prywatnych studni notuje się obecność jaj pasożytów, przeważnie glisty ludzkiej, psiej, kociej oraz włosogłówki.
Bakterie kałowe na co dzień bytują w jelitach i tam ich obecność jest jak najbardziej pożądana. Wprowadzone do przewodu pokarmowego mogą być przyczyną stanów zapalnych w nerkach, przewodzie moczowym, pęcherzu i cewce, a w przypadku mężczyzn – prostaty.
Bakterie z grupy coli powodują ostre zatrucia pokarmowe, a jeśli przedostaną się do układu moczowego, mogą być przyczyną stanów zapalnych.
Zanieczyszczenia wody i ich wpływ na zdrowie człowieka
Najczęściej występującym problemem z jakością wody pitnej z własnego ujęcia jest przekroczenie dopuszczalnych norm występowania żelaza, manganu, związków azotowych, pestycydów i herbicydów. O ile żelazo i mangan odpowiadają za wiele niezbędnych do życia procesów zachodzących w organizmie człowieka, to ich nadmiar może być bardzo groźny. Nadmiar żelaza odkłada się w narządach i jednocześnie upośledza ich funkcje. Za najbardziej narażone na zatrucie żelazem uważane są wątroba i trzustka. Nadmiar manganu skutkuje przede wszystkim dolegliwościami ze strony układu nerwowego, problemami z chodzeniem, drżeniem rąk i nóg.
Związki azotowe są powszechnie wykorzystane w rolnictwie. Jedynym sposobem uniknięcia wprowadzania ich do organizmu byłoby korzystanie wyłącznie z żywności w stu procentach ekologicznej. Do najczęściej występujących w wodzie związków azotowych należą azotany, azotyny i amoniak. Źródłem ich pochodzenia jest zarówno rolnictwo, jak i ścieki pochodzące z gospodarstw domowych. Znaczącym źródłem azotanów w wodach podziemnych jest hodowla zwierząt. Skutkami nadmiaru związków azotowych w organizmie są sinica (jest przewlekłym stanem niedotlenienia organizmu), niedokrwistość, dysfunkcje jelit, a nawet choroba nowotworowa.
Środki ochrony roślin takie jak pestycydy i herbicydy, dzięki którym uprawy są mniej narażone na choroby i działanie szkodników mogą wywoływać bardzo poważne skutki na zdrowie człowieka. Wieloletnie picie wody ze studni zanieczyszczonej herbicydami i pestycydami może spowodować uszkodzenie nerek, wątroby i serca, problemy natury neurologicznej, a nawet choroby nowotworowe
Ocena stanu jakości wody pitnej z własnej studni
Po wykopaniu lub wywierceniu studni niezbędne jest badanie wody w celu ustalenia obecności ewentualnych zanieczyszczeń. Jednymi z najważniejszych parametrów jakie należy sprawdzić w wodzie przeznaczonej do spożycia przez ludzi są:
Badanie takie można zlecić Laboratorium Badania Żywności i Środowiska Produkcyjnego w Parku Naukowo- Technologicznym w Ełku.
Bądź eko – pij wodę z kranu !